قطبشگر (PO)

مقدمه:

قطبشگر قطعه ای است که نور غیر قطبیده را قطبیده می کند. این قطعه ممکن است از روشهای مختلف درست شود ولی متداول ترین قطبسگرها همانی است که معمولا در عینکها و آزمایشهای ساده بکار می رود. در این نوع قطبشگر، نوعی ناهمسانگردی جذبی وجود دارد. این به معنای آن است که این نوع قطعات در دو راستای مختلف (عمود برهم) ضریب جذب مختلفی دارند یعنی اگر نوری با میدان الکترکی (قطبش) در یک راستا، جذب این ماده شود، نور در راستای عمود بر آن، عبور خواهد کرد. این قطعات را دیکروییک نیز می نامند. در نتیجه این قطعات کمی تیره خواهند بود چون قرار است بخشی از نور غیر قطبیده را جذب کنند. البته این نوع قطبشگر، نور قطبیده خطی ایجاد می کند. چشم انسان به قطبش نور حساس نیست و در نتیجه ما با چشم خود، فقط شاهد کاهش شدت نور هستیم و برای اطمینان از قطبیده بودن نور به شواهد دیگری نیاز داریم.

روشهای دیگری نیز برای ایجاد نور قطبیده است که از برخی از آنها برای ساخت قطبشگرها استفاده می شود. بعنوان مثال بلورهای دو شکستی می توانند دو پرتو ایجاد کنند که هر دو قطبیده اند و در کاربردهای دقیق آزمایشگاهی از این پدیده برای ایجاد نور قطبیده استفاده می شود. علاوه بر این، نور بازتابیده از سطح صیقلی غیر فلزی تحت زاویه بروستر و همچنین نور پراکنده شده توسط ذرات نیز قطبیده هستند اما  کمتر انتظار ساخت قطعه از آنها می رود.

 

قطعه موجود:

قطبشگر موجود از نوع دیکروییک است که اغلب در عینکها و آزمایشهای ساده برای ایجاد نور قطبیده بکار می رود. این نوع قطبشگرها از جنس مواد پلیمری هستند که رشته های بلند آنها در جهت راستای ملکول نور را جذب و در جهت عمود بر آن، نور را از خود عبور می دهند. این قطعه روی قرصی از پلکسی نصب شده تا بتوان آن را به آسانی روی نگهدارنده گذاشته و در زاویه های دلخواه مورد نیاز آزمایش، چرخاند.

 

ملاحظات استفاده:

–       برای استفاده از این قطعه، میتوانید از نگهدارنده مربوطه استفاده کنید.

–       چون این نگهدارنده دارای آهنربا است، در صورت داشتن هرگونه معذوریت احتیاط کنید.

–       قطعه را در معرض نور مستقیم خورشید و گرمای بیش از حد قرار ندهید.

–       به قطعه فشار نیاورید و به آن ضربه نزنید.

–       سطح قطبشگر خش پذیر است پس ضمن آنکه جلوی نشستن گرد و غبار روی آن را بگیرید آنرا با دقت و فقط با دستمال نرم و بدون وارد کردن فشار به قطعه تمیز کنید.

 

نمونه آزمایشهایی که از این قطعه استفاده می کند:

قطبشگر قطعه ای است که نور را قطبیده می کند و یا می تواند نور قطبیده را تشخیص دهد. از آنجا که چشم انسان به قطبش نور حساس نیست، چشم می تواند با کمک قطبشگر آن را تشخیص دهد. در نتیجه در کلیه آزمایشهایی که با نور قطبیده سروکار داریم این قطعه قابل استفاده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *