توری پراش (DG)

مقدمه:

توری پراش یکی از قطعات اپتیکی است که کاربردهای مختلفی دارد و مطالعه آن اهمیت دارد. همانطور که از اسم آن پیداست توری دارای شیارهایی است که وظیفه پراش نور را به عهده دارد. تعداد این شیارها معمولا بسیار زیاد و حدود هزار خط در میلیمتر است. هرچه تعداد خطوط زیادتر باشد و یا به عبارتی فاصله خطوط کمتر باشد زاویه پراش بیشتر می شود. زاویه پراش به طول موج هم بستگی دارد و طول موجهای بلندتر زاویه پراش بیشتری دارند که در طیف سنج ها از این ویژگی استفاده می شود. یعنی مثلا اگر لیزر قرمز و لیزر سبز را به توری بتابانیم نور لیزر سبز در زاویه کمتری نسبت به نور لیزر قرمز منحرف می شود. از توری پراش علاوه بر طیف سنجی برای انحراف نور نیز استفاده می شود.

نکاتی درباره توری پراش:

–       توری های پراش ممکن است عبوری یا بازتابی باشند. سی دی کامپیوتر با توجه به شیارها تداعی نوعی توری پراش بازتابی را می کند البته به شرطی که بخش کوچکی از ان را انتخاب کنیم و از انحنای خطوط صرف نظر کنیم.

–       توری پراش غالبا به روش هولوگرافیک تهیه می شوند ولی تعداد خط کمتر را ممکن است با حک کردن خط روی استیل براق نیز ایجاد شود.

–       توری عبوری ممکن است به صورت عکاسی یا هولوگرافی به شکل خطوط تاریک و روشن و یا خطوط روشن با ضریب شکست متناوب ایجاد شود.

 

معرفی توری پراش موجود:

توری پراش موجود از نوع رپلیکا و هولوگرافیک با تعداد حدود 1200 خط در میلیمتر است. این توری برای موارد مختلف آزمایشگاهی از قبیل طیف سنجی و انحراف نور و جدا کردن طیف کاربرد دارد.

 

ملاحظات استفاده:

–       به هیچوجه روی توری پراش دست نزنید و حتی با دستمال پاک نکنید.

–       سعی کنید پس از استفاده قطعه را در کیسه خود قرار دهید.

 

نمونه آزمایشهایی که از این قطعه استفاده می کند:

آزمایشهایی از قبیل طیف سنجی و همینطور بررسی پراش و تخمین تعداد خطوط حک شده و کاربرهای انحراف نور لیزر از این قطعه استفاده می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *